Avla Norska skogskatter

För att avla Norska skogskatter krävs det att både hanen och honan är stambokförda. Alltså har en stamtavla. De måste båda tillhöra samma ras för att få en renrasig Norsk skogskattkull.

Innan du bestämmer dig för att börja föda upp Norska skogskatter måste du fundera på om du är villig att lägga ner all tid och energi som det behövs för att lyckas. Du bör ha några års erfarenhet av katter och helst av den rasen du har tänkt att föda upp. Det är mycket jobb och ett stort ansvar att sköta en uppfödning.

norsk skogskattungeDu behöver besitta kunskap om olika stadgar och regler som måste följas och en del svenska lagar. Att föda upp katter handlar inte bara om att få fram fler exemplar. Ditt mål är att få fram rastypiska, friska katter som är sunda och fria från defekter. Du behöver veta hur en katt ska skötas och skapa kontakter med veterinärer och andra företag. Du behöver god kunskap i kattens genetik och ärftlighetslära, sjukdomar och rasstandard. Du har ett visst ansvar när du säljer din kattunge vidare och du bör vara väl påläst för att inte hamna i situationer som du inte vet hur du ska klara dig ur.

Det viktigaste är att det är katternas hälsa och välfärd som är prioritet nummer ett.

Innan du börjar avla Norska skogskatter bör du ha ett tydligt mål med din uppfödning. Det kostar mycket pengar och du bör se över din ekonomi innan du sätter igång. Även om du kan lätt kan få 5000 kr för varje kattunge du sen säljer så kommer du få ligga ute med en hel del pengar under uppfödningen gång. Hyr du in en avelshane kan det kosta en viss summa ni kommer överens om, hanens ägare vill kanske också ha en del av kakan sen när kattungarna är ute till försäljning. Det bästa är att skriva ett tydligt kontrakt om vad ni kommer överens om så inga meningsskiljaktigheter sker under uppfödningens gång. En gravid katt behöver besöka veterinären under graviditeten och vid/efter förlossningen En bra försäkring är viktigt att ha som täcker alla de kostnaderna som uppstår, ett ultraljud för att fastställa graviditeten och räkna kattungarna kostar upp emot en tusenlapp. Man brukar uppskatta att en gravid honkatt går upp ca 250 gram per kattunge hon bär på. Om du väger katten i samband med parning och sedan väger henne igen strax innan beräknad förlossning så kan du på ett ungefär räkna ut hur många kattungar hon bär på.

Se över ditt hem om det är anpassat för att föda upp flera katter. Har du flera katter bör du kunna separera dem från den födande honan.
Efter att kattungarna är födda ska du registrera kullen och se till att alla papper är i ordning innan försäljning. Stamtavla och ett nyutfärdat veterinärintyg ska alltid skickas med till den nya ägaren.

Ta gärna hjälp av en erfaren kattuppfödare eller kattklubb innan du sätter igång med aveln och var inte rädd för att fråga. Det är du som kommer vara vägledaren och stå för svaren när de blivande kattägarna kommer för att köpa en kattunge från din kull.