Hälsa (Norska skogskatter)

Både raskatter och blandraskatter har olika hälsoproblem som kan vara genetiska. Den Norska skogskatten är generellt frisk och har en lång medellivslängd på 14-16 år. Följande sjukdomar är typiska för den Norska skogskatten:

Glykogenförvaringssjukdom IV, är ett sällsynt ärftligt tillstånd som påverkar glukosmetabolismen. De flesta kattungar som föds med den sjukdomen dör oftast inom några timmar efter födseln. Ibland uppvisar inte kattungen några symtom innan den är fem månader och då dör den vanligtvis inom några månader. Ett DNA-test kan identifiera drabbade katter och vilka som bär på genen.

Hypertrofisk kardiomyopati, är en slags hjärtsjukdom som är ärftlig hos viss kattraser. Hos den Norska skogskatten har det inte kunnat bevisas ifall den är ärftlig eller inte.

Polycystisk njursjukdom, är ett genetiskt tillstånd som gradvis förstör njurarna. Det finns inga DNA-test att ta för de Norska skogskatterna men sjukdomen kan avslöjas med hjälp av ett ultraljud när kattungen är 10 månader.

hälsaRetinal dysplasi, är ett ögonfel som orsakar fläckar på näthinnan0 men det påverkar inte kattens syn.

För att hålla din Norska skogskatt i så bra skick som möjligt är det viktigt att du tar hand om dess grundläggande behov.
Pälsen måste borstas eller kammas en eller två gånger i veckan. Tovor ska redas ut försiktigt så katten inte skadas. Den Norska skogskatten behöver sällan badas vilket är tur. Det kan vara svårt att få kattens päls genomvåt då den är så motståndskraftig mot vatten.

Tänderna behöver borstas för att förhindra tandsjukdomar. Det bästa är om du kan göra det dagligen men veckovis är bättre än ingenting.
Runt ögonen bör du torka dagligen med en fuktig trasa för att undvika infektioner. Torka inte med samma del av trasan i båda ögonen för då kan bakterier spridas från det ena ögat till det andra.

Öronen bör ses över varje vecka Om de ser smutsiga ut så torka ur de med lite bomullsvadd eller med en mjuk trasa som fuktats med en blandning av lika delar äppelcidervinäger och varmt vatten. Använd inte bomullstops eller bomullspinnar för de kan skada den inre delen av örat.

Se till att hålla kattlådan ren, Norska skogskatter är mycket måna om att deras toalettbesök är så hygieniska som möjligt. Om lådan inte hålls ren kan din katt lätt börja göra ifrån sig på andra ställen i hemmet. En katt ska egentligen helst ha två stycken kattlådor i hemmet som den kan göra ifrån sig på.  Vissa katter kan få mycket lång päls runt anus som gör det svårt för dem att hålla sig rena.  I dessa fall är det bäst att trimma pälsen i området.  Detta kan göras med en sax eller en vass rakkniv (bäst resultat).  Se till att katten är lugn om du använder en rakkniv. Om katten plötsligt rör sig kan man annars råka skära den,

För att undvika att din Norska skogskatt smittas av andra katters sjukdomar är det lämpligt att ha den som ensamkatt. Den Norska skogskatten byggd för att leva i ett kallt klimat men har du den utomhus kan den lätt bli skadad av hundar eller andra djur i det vilda om ni bor mer avsides från staden. Bor ni i staden kan den bli påkörd av en bil eller bli stulen av någon som vill ha en sådan ovanlig katt men inte vill betala för det. Om du har möjlighet kan du bygga ett inhägnat område åt den så den kan gå fritt men undvika alla faror.

På grund av den Norska skogskattens storlek och tyngd krävs det ett väl sammansatt foder som motverkar övervikt och onödiga påfrestningar på benen och leder. En överviktigt katt får ofta många följdsjukdomar på grund av sin fetma.