Mata din katt

Idag finns det ett stort utbud av olika kattfoder. Det är viktigt att välja ett som är anpassat efter din katts ras, ålder och vikt så den inte får brist på viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

En katt behöver ett foder som innehåller två till tre gånger mer protein än vad hundfoder gör så det går inte att ge din katt samma mat som din hund. Fodret ska innehålla mycket protein och fett. I hundmat finns inte heller den livsviktiga aminosyran taurin som katter behöver. Om en katt får brist på taurin kan det leda till blindhet och hjärtsjukdomar.

En katt har inget större behov av kolhydrater utan de är rovdjur som lever på protein och fett. En katt kan aldrig leva som vegetarian. I affären finns det en mängd olika smaker på kattmaten vilket är bra då katter gillar att variera sin kost.
En svältande katt kan få en skadad lever, så låt aldrig din katt gå för länge utan tillgång till mat.

kattmatGer du din katt mycket torrfoder är det viktigt att det finns färskt vatten framme hela tiden. Eftersom katter i allmänhet är dåliga på att dricka kan det vara bra att ställa ut flera vattenskålar på olika platser i hemmet. Använd en låg och bred skål så katten slipper att slå emot morrhåren mot kanterna. Väljer du ett blötfoder istället så behöver du inte oroa dig lika mycket för om din katt dricker tillräckligt.

Det finns foder utformade att passa specifika kattraser.

Till exempel en Norsk skogskatt kan välja ett foder som bidrar till att stärka hudens skydd och framhäva pälsens naturliga lyster och färg. Har anpassat energiinnehåll som hjälper katten att bevara idealvikten samt bidrar till att bevara kattens rörlighet och ledfunktion genom att det tillsatts en kombination av skyddande näringsämnen och fettsyror. På grund av den unika kombinationen av kostfiber passerar fodret lätt magtarmkanalen och avlägsnar hår som katten slickat i sig. En väl anpassad näringssammansättning bidrar till friska urinvägar hos katten. Samt att foderbitarna är speciellt utformade för att göra det lättare för den Norska skogskatten att greppa den och uppmuntrar till ordentlig tuggning och därmed längre ättid.

Låt inte burkmat som inte blivit uppäten ligga framme i skålarna. Det bildas fort bakterier och din katt kan tappa lusten att äta. Låt helst maten bli rumstempererad innan du serverar den till din katt. Ge inte komjölk till din katt, vissa katter är laktosintoleranta så det bästa för dem är vanligt vatten eller speciell kattmjölk som finns att köpa i de festa affärer som säljer kattfoder och kattgodis. Låt inte din katt bli överviktig, det skapar många följdsjukdomar om din katt lider av fetma. Väg din katt med jämna mellanrum för att inte låta kilona springa uppåt utan att du märker det.

En kastrerad katt har inte samma energibehov som en okastrerad katt. Det är därför lättare för dem att gå upp i vikt.
Om du har flera katter måste du se till att alla katter få i sig den näring de behöver, annars kan lätt en katt i högre rang knuffa bort de andra katterna.

Låt inte kattskålarna stå nära kattlådan.